banner66

Halit Karaduma; ÜRETİM BİTTİ İMAR KAZANDI!

ÖZEL HABER-NAZİLE AKARSU

NEREYE GİDİYORUZ?

Et, süt ve peynir fiyatları her geçen gün biraz daha artıyor.  Artan maliyetler nedeniyle üretim azalınca, devlet yurtiçindeki talebi ithalatla karşılamaya çalışıyor. Venezüella’dan peynir ithalatına başlayan ülkemizde fiyatlar ise tüketicinin cebini yakıyor.  Kilosu 45-50 TL’de satılan beyaz peynir adeta lüks tüketim maddesi haline gelirken, et fiyatlarının da önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyor. Sakarya Besiciler Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman, hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu durumu ve artan fiyatları gazetemize değerlendirdi.

MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Karaduman, “Beyaz peynir ülkemizde artık lüks tüketim maddesi olarak geçmeye başladı. Çünkü fiyatları çok yüksek. Venezüella’dan bile peynir getirmeye başladık. Bunun nedeni ülkemizde olan tarım ve hayvancılık politikasından kaynaklanıyor. Bugün ülkemizde hayvancılık girdi maliyetleri yüksek. Yüksek olduğundan dolayı çiftçimiz, köylümüz hayvan bakamıyor. Bir çuval yem 100 TL. Sanayi maddesi olduğu için Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yem fiyatlarına pek müdahale edemiyor. Edemediğinden dolayı süt ineklerinin üretimi olmuyor. Üretim olmadığı zaman sütçülere süt satılamıyor, satılan sütler mandıralara gidiyor. Üretim olmayınca, süt tozuna yöneliyorlar. Ülkemizde maliyetler düşürülmedikten sonra tarım ve hayvancılık politikası yürümez” dedi.

‘BESİCİLİĞİN YÜZDE 90’I ÖLDÜ’

Besicilerin çok fazla sıkıntısı olduğunu anlatan Halit Karaduman, “Sakarya önceden Ankara’ya, İstanbul’a ihraç yapıyordu. Hayvancılık, besicilik için Türkiye’nin göz bebeğiydi. Bu 2000 yılına kadar böyleydi. 2000 yılından bu yana Sakarya’da besicilik zorlaştı. Maliyetler yüksek, girdiler ağır. Bu da besicinin belini büküyor. Biz 1995-1996 yılında bir kilo et ile 3 çuval yem alıyorduk. Bugün üç kilo et ile 1 çuval yemi zor alıyoruz. Girdiler çok arttı, maalesef besicilik de bitti. Sakarya’da önceki yıllara bakarsak besicilik yüzde 90 bitti” ifadelerini kullandı.

‘BİNLERCE ÇİFTÇİ İMARI BEKLİYOR’

Karaduman, “Bizden önceki nesilde herkes bu işi yapıyordu. Biz son nesiliz. Benim oğlum hayvancılık yapmayacak. Çünkü para kazanmayacak. Para kazanan bir dükkana kilit vurulur mu? Vurulmaz. O yüzden besiciliğe artık kilit vuruldu. Bundan sonraki nesil artık hayvancılık yapmayacak. Sakarya’yı sadece sanayi ve turizm ile değerlendiriyorlar. Sakarya tarım ve hayvancılık açısından çok değerli bir şehir. Sakarya’nın ovalarına hep bina yapıldı. Verimli topraklar imara açılıyor. Ovalar imara açılmasın, çiftçi ekim yapsın. Şimdi çiftçi de artık tembelleşmeye başladı. ‘Benim yerim zaten imara açıldı, çiftçilikten para kazanamıyorum, ekip ne yapayım? ’diyor. Şu anda binlerce çiftçi imarı bekliyor, ekim yapmıyor. Mazot pahalı, tohum pahalı, çiftçi nasıl eksin?” dedi.

“PARAMIZ YURT DIŞINA GİDİYOR”

Karaduman, “Biz besiciler olarak devletten tek isteğimiz yem fiyatlarını kontrol altına almalarıdır. Hayvancılıkta ithalatın yolunu açtılar. Bizim paramızı gidip yurt dışına verdiler. Türk çiftçisinin parasını Avrupa çiftçisine verdiler. Doğu ve Güney Doğu’da kaçak yollarla binlerce hayvanımız Kuzey Irak’a gidiyor. Birçok defa CİMER’e başladım. Cevap atıyorlar, ama bana cevap atmayın çözüm üretin. Ülkemiz her türlü kayıpta. Buradaki üreticinin parasını ceplerinden aldılar, Avrupa çiftçisine verdiler. Bizim devletten, hükümetten tek ricamız, isteğimiz ithalat yaparken mantıklı yapmasıdır. Birileri rant kazanacak diye 80 milyon vatandaş pahalı et, peynir tüketmesin. Bugün kasaplarda 50-55 TL olan et yarın 70 TL olacak” dedi.

banner76
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner18

banner73