Tavuk üreticileri basınla buluştu

sakaryayenihaber.com-Fatih BULSUN

MASRAFLAR ENTEGRE FİRMANIN Sakarya Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Sarı, Başkan Yardımcısı Volkan Terzioğlu, Ankara Temsilcisi İrfan Demiray ve yönetim kurulu üyeleri Özer Özçınar ve İbrahim Nalbant bugün yapılan toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan İlhan Sarı konuşmasında, ‘’300 üyemiz var ve bu 300 üye Sakarya’da yapılan üretimin yüzde 80’ini kapsıyor. Eskiden üreticilerimize ait olan masrafları artık entegre firmalar karşılıyor’’ dedi.

ÜRETİCİLERİN HAKLARINI ARAYACAĞIZ Başkan Sarı açıklamalarında, ‘’Sakarya Tavuk Üreticileri Birliğimiz 2016 yılında kuruldu. Öncesinde başkan yardımcısıydım ve son yapılan genel kurulla üyelerimizin takdiri ile başkanlığa seçildim. Üreticilerimizin sorunları ve sıkıntıları var. Bazılarını çözdük ama bazı sorunlar hala devam ediyor. İlk kurulduğumuzda amacımız kimlik kazanmaktı. 30 yıldır var olan bir sektörde üreticileri temsil eden bir birliğimiz yoktu. Artık birliğimiz var ve üreticilerimizin haklarını arayacağız’’ ifadelerini kullandı.

SAHADA PROBLEMLER Sarı, ‘’2017 yılında bakanlığa başvuru yaptık ve karşımıza bir yönetmelik çıktı. Yönetmeliğe göre üreticilerin bazı hakları var. Bu haklar her zaman vardı aslında ama saha uygulanması adına problemler yaşıyorduk. Yönetimimizle beraber bu sahada yaşanan sıkıntıları çözeceğiz inşallah. Bölgemizde sektörün önde gelen entegreleri de var. Sakarya tavukçuluk sektörünün yüzde 30-35’ini üretiyor. Şöyle bir sıkıntımız vardı. Daha önce kümeste ölen hayvanlar kesimhaneye gidene kadar üreticinin sorumluluğundaydı. Artık entegre firmanın sorumluluğunda. Aradaki kantar farkı şahit kantar yöntemi ile giderildi ve yükleme bedeli de üreticiden kesiliyordu. Bu da artık entegre firmaya geçti. Bunun yanında ilaç ve aşı gibi diğer giderler de yine entegre firmaya geçti’’ şeklinde konuştu.

PANDEMİDE ZORLANDIK Pandemi döneminde sektörün zorlandığını ama üretimin durmadığı ifade eden Başkan Sarı, ‘’Pandemi döneminde üretim durmadı ama satış ve pazarlama bölümünde zorluklar yaşadık. Piknikler ve mangalların olmaması, otellerin geç açılması, okulların kapalı kalması doğal olarak bizi de etkiledi. Arz talep dengesine göre biz de üretimimizi düşürdük ancak şu an iyileşme var. Şu süreçte tek sıkıntımız ham madde. Ham madde üzerinden ciddi bir maliyet artışımız var. Bunun giderilmesi için ve maliyetlerin indirilmesi için çalışıyoruz. İnşallah üretim yapmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

300 ÜYEMİZ VAR Sakarya Tavuk Üreticileri birliği Başkanı İlhan Sarı son olarak, ‘’Sakarya tavukçulukta çok eski bir il. 1200 tane işletme var. Birliğimizin şu an 300 üyesi var. Bu 300 üye toplam üretimin yüzde 80’ini kapsıyor. Üyelerimiz genelde büyük kapasiteli üreticiler. İlimizde en yoğun üretimin olduğu ilçelerimiz Hendek, Taraklı ve Kaynarca. Üreticilerimiz artık 90’lı yıllardaki gibi değil modern işletmeler ve otomasyonla idare diliyor. Bu otomasyon da verime yansıyor. Verim artışı olduğu için maliyet azalıyor ve vatandaşlara daha uyguna protein sağlıyoruz’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100

banner99